Естетична хирургия на тяло

Липектомия

image001

Липосукция, липофилинг, липектомия...каква е разликата в крайна сметка?

Накратко: липосукцията извлича мастните депа от организма.

Липофилингът получава мастни клетки, които обработва и след това трансплантира на друго място.

Липектомията е операция, при която се изрязва мастна тъкан, най-често заедно с кожата над нея.

Има ли място такава операция днес, във времето, когато стремежът е към "незабележима" естетична хирургия и то особенно по отношение на белезите? Банално – отговорът би следвало да е: по-малко белези, незабележимо да е! И то е! Ето как!

Изкуството на скриване на белезите е достигнало своя връх, именно при липектомията! От всички области на хирургията – именно при липектомията!

В обобщения термин "липектомия" се включват:

абдоминопластика (операция за премахване на престилка на предна коремна стена), лифтинг на седалище и бедра (донякъде!), както и операциите за отстраняване на излишната тъкан от ръцете!

Та, както вече споменахме, изкуството на скриване на белези е достигнало своя връх именно при липектомията. Защо това се налага? Защото самото моделиране на тъканите изисква точно такава техника! И макар съдбата на какъвто и да е белег да е непредвидима (коригирал съм страшно неприятни белези след ухапване от ...комар, да не говорим за белезите след ваксинация) при липектомията хирургията наистина използва всички "оръжия" срещу белега и в болшинството от случаите – много успешно!

image003
image004

Абдоминопластиката е може би най-често изпълнявана от всички форми на липектомия. Тя е популярна като "отстраняване на мастната престилка на корема". Но не само!

Често на естетичната хирургия се гледа само като на хирургия на кожата, но това далеч не е така! В повечто случаи комбинираното моделиране на всички тъкани в оперираната област дава цялостното "освежаване" в областта!

Към абдоминопластика често прибягват жени след бременост и раждане. Практиката е пълна с парадокси – например: когато искаме да моделираме един естетически неудовлетворителен участък ние слагаме експандер, за да разтегли кожата. Когато бремеността направи това с кожата на корема – ние сме недоволни! Но ако имате възможност да избирате – изберете бремеността! След време помислете за естетична корекция! Бремеността трае достатъчно дълго, за да настъпи трайна промяна в кожата на корема, така че след като приключи бремеността, особенно втора и следваща, е трудно тъканите да се върнат на изходно ниво!

Тогава се намесва хирургията! При желание!

image005
image006

Абдоминопластиката не е само операция за след раждане. Тя може да бъде елемент от цялостното подмладяване и без връзка с бременост! Има определен предел, след който липосукцията не може да оформи страните на корема, главно защото е засегната и кожата.

Липосукцията може да моделира подкожната мастна тъкан, но тя има малък или почти никакъв ефект върху кожата. И когато процесът е преминал върху кожата или е разумно очевидно, че липосукцията не може да реши проблемите при конкретния пациент, то тогава абдоминопластиката влиза в съображение!

Едно от възможните размишления!

Абдоминопластиката дава и една друга много добра възможност – да се стегнат "фланговете" на корема и така талията да се направи по-елегантна. Голямо предимство на метода е възможността да се реконструира предна коремна стена, заедно с естетичната операция! Най-често това се налага при хернии на предна коремна стена или дефекти в областта. image008
 image010 Липектомията на долните крайници, абдоминалния и лумбален контур е една от най-обемните операции в естетичната хирургия. Разумно е да се раздели на два етапа с възстановителен период между тях.
Операцията наистина променя абдомино-глутеално-бедрената зона много видимо!

Липектомията на ръцете е една много необходима операция!

Естетиката на ръцете е, да я наречем, "динамична естетика"!

За разлика от подобренията в други зони на тялото, нарушенията на естетиката в тази зона стават видими, когато ръцете са вдигнати – например по време на танц с вечерна рокля, когато вдигаш ръка на заседание или конференция.

Подобренията в тази зона също най-много личат пак при динамика на тялото!

image012