Неоперативна козметика

image001

Д-р Алан Скот. Офталмолог.

Пионерът в използването на ботулиновия токсин при хората.

Той пръв описва ефектите на ботулина през 1980г. Всъщност говорим за токсин, за който важи максимата: "няма лекарства, има лекарствени дози". Ботокс всъщност е един от четирите представители на...Момент, момент, да започнем отначало!

Clostridium botulinum секретира осем екзотоксина, които най-често са разделяни в две големи групи – група А и група Б.

Ботокс е най-известният представител на група А.

Медицинските дози са направили от този токсин лекарство, медикамент! Всичко до тук беше отговор на най-често задавания въпрос: Какво е ботокс?

Следващите често задавани въпроси са: Къде действа той? Как това се отразява на естетиката?

image003
image005 Къде действа Ботокс? Мястото на действие на Ботокс е т.нар. мионеврален синапс. Какво представлява той? Крайната спирка на нервните влакна и мястото на връзка на нервните влакна и мускула се нарича мионеврален синапс. На това място става предаването на импулса от централната нервна система до мускулното тяло.

И какво значение има това за естетиката?

Ами следното: всеки лицев мускул има захващания към кожата и при съкращението си придърпва кожата, за която е захванат. Съвкупността от действието на всички мускули поражда гримасата, лицевото изражение!

Ботокс всъщност създава "мускулен непукизъм", който дава безбръчково лице! Той блокира мионеврлания синапс – мускулът не се съкращава!

Кожата – не се набръчква!

Изгладено лице!

image007
image009

Ботокс има временно действие и в дългосрочен план изтощава мионевралния синапс, но дълготрайният му ефект върху кожата е далеч по-благоприятен от дълготрайния ефект на филърите!